U pratnji psihologa
0

Porodice poginulih prvi put na mjestu tragedije na Utoyi

FENA
Članovi porodica žrtava pokolja u pucnjavi na otoku Utoya, kod Osla, u petak su prvi put obišli mjesto tragedije, javile su novinske agencije.

Kako je prenijela agencija Itar-Tass, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Norveške saopćilo je da je želju da posjeti otok izrazilo 50 od 69 porodica žrtava pokolja.

"Pokazat ćemo im gdje su ljudi tačno pronađeni i dati im detalje iz forenzičke istrage", rekao je zamjenik direktora norveške Nacionalne istražne službe Ketil Haukas Reutersu.

Nekoliko stotina članova porodice, predstavnika vlade i regije dovezli su se na otok trajektima u pratnji tima psihologa.

Novinarima je dozvoljeno da prate posjetu samo s obale, na rastojanju od 500 metara od mjesta događaja.

Itar-Tass istovremeno izvještava da je 32-godišnji Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je priznao ubistvo 77 ljudi, uključujući osam u podmetnutoj eksploziji u centru Osla, iz zatvora Ila dovezen u Okružni sud u blindiranom vozilu.

Sud će na zatvorenoj sjednici odlučivati o produženju pritvora norveškom masovnom ubici u izolaciji za još četiri sedmice.

Kako je izvijestio Reuters, sud će zasjedati iza zatvorenih vrata na zahtjev policijskih istražitelja, koji žele da izbjegnu Breivikovu komunikaciju s potencijalnim saučesnicima.

Britanska agencija podsjeća da je policija do sada saopćila da vjeruje da je Breivik postupao sam.

Policija je također saopćila da će produžetak držanja ubice u izolaciji omogućiti da otkrije šta se dogodilo.

Reuters navodi da je od krvoprolića norveška policija na udaru kritike zbog načina na koji je postupala i da rodbina žrtava i mediji tvrde da je njena intervencija možda bila prespora.