Prijelaz Rafah
47

Porodica premijera Škotske Humze Yousofa uspjela da izađe iz Pojasa Gaze

F. H.
Foto: BBC
Foto: BBC
Prvi ministar Škotske Humza Yousaf rekao je da je njegova porodica napustila Gazu nakon što je bila blokirana na toj teritoriji više od tri sedmice. Roditelji Yousafove supruge bili su blokirani u Gazi od proglašenja opsade sedmog oktobra.

Elizabeth El-Nakla i njen suprug Maged roditelji Yousafove žene Nadie, otputovali su u Gazu vidjeti bolesnog rođaka. Oni su bili među brojnim britanskim državljanima koji su sada ušli u Egipat preko prijelaza Rafah.

Par iz Dundeeja proveo je posljednja dvije sedmice u kući u kojoj se smjestilo 100 ljudi, uključujući i dvomjesečno dijete.

Brat gospođe El-Nakla, doktor u bolnici u Gazi i njegova porodica ostaju u Gazi, kao i njezna maćeha i baka. Oni nisu vlasnici pasoša Velike Britanije i stoga nisu mogli otići.

Prijelaz Rafah, koji nudi jedini ulaz i izlaz iz Gaze, Egipat je otvorio u srijedu.

Popis koji je preko noći objavila Palestinska granična uprava navodi da imenovani moraju biti "prisutni u 07:00 u vanjskim hodnicima prijelaza kako bi im se olakšalo putovanje".

Ranjenim Palestincima i 335 nositelja stranih pasoša, uključujući neke britanske državljane, prvo je dopušten prijelaz. Izjava Yousafa i El-Nakle potvrdila je da je par sigurno prošao prijelaz u petak ujutro.

"Zahvalni smo svima onima koji su pomogli našim roditeljima u posljednjih nekoliko sedmica, uključujući krizni tim Ureda za vanjske poslove. Ova posljednja četiri sedmice bila su živa noćna mora za našu obitelj, jako smo zahvalni za sve poruke utjehe i molitve koje smo primili iz cijelog svijeta, i zapravo iz cijelog političkog spektra u Škotskoj i Velike Britanije", stoji u izjavi.

El-Nakla rekla je da su njeni roditelji bili bez čiste pitke vode i da su se suočili s zalihama koje su se brzo smanjivale.