Vijeće Evrope
0

Porastao broj napada na medije i novinare

SRNA
Države članice Vijeća Evrope treba da revidiraju nacionalna zakonodavstva i praksu, a ova organizacija treba da im pomogne da obuče svoje sudije, represivne organe i policiju u vezi sa poštovanjem slobode medija, navodi se u dokumentu koji će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope razmatrati na zasjedanju, koje počinje sutra i traje do 29. januara.

U preporuci se sa velikom zabrinutošću primjećuje se da je porastao broj napada na medije i novinare, kao i ostala ozbiljna kršenja slobode medija i dodaje da je najmanje 20 novinara ubijeno u Evropi od 2007. godine, uključujući i 13 u Rusiji.

"Ove alarmantne činjenice zahtijevaju odlučnu reafirmaciju slobode medija kao neophodnog uslova za demokratiju i članstvo u Vijeću Evrope", navodi se preporuci, koju prenose podgoričke "Vijesti", i dodaje da države članice Vijeća Evrope moraju da urade više kako bi osigurale poštovanje slobode medija i sigurnost novinara.

U dokumentu se izražava žaljenje zbog činjenice da organizovani kriminal u nekoliko država članica prijeti sigurnosti novinara, dok represivni organi ostaju neefikasni u borbi protiv takvih prijetnji.

Sloboda i integritet medija, navodi se u preporuci, ugroženi su i intenzivnim ekonomskim pritiscima, neprofesionalnim i neetičkim ponašanjem i gubitkom povjerenja javnosti koje je rezultat tih slabosti.

U preporuci, koja je usvojena u decembru prošle godine, navodi se da je javni servis osnovni dio medijskog pejzaža u demokratskim društvima u Evropi.

"Njihov značaj leži u njihovoj garantovanoj uredničkoj nezavisnosti i institucionalnoj autonomiji, što pomaže da se osigura medijska raznolikost", navodi se u dokumentu.