Svijet
3

Poplave paralizovale Italiju, vodostaji nekih rijeka porasli za 10 metara

Anadolija
(Foto: EPA)
U središnjim i sjevernim djelovima Italije već nekoliko dana traju padavine koje su poplavile mnoge kuće i znatno otežale odvijanje života u toj zemlji.

U regiji Lazio i Toskana već sedam dana traju padavine koje su veliki broj kuća ostavile pod vodom i bez električne energije.

Najviše problema je zabilježeno u zapadnom dijelu Rima gdje je jedna podzemna stanica zatvorena zbog poplava, a saobraćaj je bio otežan zbog visine vode i srušenih stabala.

Također, vodostaj rijeke Arno u Firenci  povećao se za oko 10 metara, u u gradu Pizi više od 15. U Pizi je oko 1.000 ljudi evakuisano iz ugroženih stambenih objekata.

U mjestu Volterra kod Pize urušio se 30 metara dug dio zida iz Srednjeg vijeka, zbog čega su evakuirani stanari iz desetak stanova.

Osim ovih gradova, nevrijeme u toj zemlji pogodilo je regije Val d’Aosta, Lombardiju, Venetu, Fruili, Veneciju i Giuliju.

U blizini grada Viterbo došlo je do iskakanja iz šina jednog voza, ali nema povrijeđenih putnika. Nivo vode u kanalima u Veneciji povećan je za 125 centimetra.

Italijanski premijer Enrico Letta je na današnjoj sjednici Vijeća ministara kazao da se pažljivo prati situacija na sjeveru Rima i u Pizi.