Kanada
0

Pomoću digitalnih dokaza riješeno surovo ubistvo djevojke

Sarajevo-x.com
Dva kanadska tinejdžera su mučila, silovala i ubila svoju školsku drugaricu Kim Proctor, nakon što je ona ostavila jednog od njih preko SMS-a. Ovo mučko ubistvo desilo se u aprilu ove godine, a slučaj je riješen nekoliko mjeseci kasnije i to iz pomoć digitalnih tehnologija i digitalnih dokaza.

Uprkos tome što su spalili tijelo i sve forenzičke dokaze gotovo uništili, niz digitalnih dokaza ih je na kraju odao. Jedan od njih je koristio Wikipedia pretragu za najbolje mjesto za ostavljanje ostataka nesrećne djevojke.

Jedan od njih je i redovan igrač igrice War of Warcaft na čijoj je stranici u chatu ostavio poruku da je odgovoran za "pravo ubistvo". Naredni dokaz koji je pomogao policiji jesu GPS podaci odakle je poslata poruka sa jednog od njihovih telefona za vrijeme ubistva. Na kraju, odao ih je Google map korišten kao izvor za najbolje mjesto na koje mogu baciti ostatke.

"Za rješavanje ubistava tinejdžera najbitnije je pregledati digitalne dokaze, jer tinejdžeri širom svijeta ne shvataju da na internetu nisu anonimni i da im je lako ući utrag.

Sudovi širom svijeta sve više prihvataju dokaze sa online platformi ukoliko se mogu povezati sa ljudima", rekao je potparol policije u distriktu Birtanska Kolumbija, Darren Lagan, prenosi Forbes.

Članovi porodice nesretne djevojke otvorili su Facebook stranicu kako bi pokušali prikupiti što više dokaza ili bilo kakvih informacija o smrti svoje kćerke, a ovu interakciju su pažljivo pratili policajci.

Nakon što su prikupili dovoljno dokaza da pretraže kuće Krusea Wellwooda (16) i Camerona Moffata (17), ozvučili su im kuće i konačno prikupili sve što je potrebno da njih dvojica budu optuženi za prvostepeno ubistvo. Wellwood i Moffat služit će doživotnu kaznu.