Distributeri prijavljeni
1

Poljska: Zaplijenjeno 119.000 flaša alkohola od kojeg je umrla 21 osoba

SRNA
Poljska sanitarna služba (GIS) saopćila je danas da je u Poljskoj zaplijenila 119.000 boca alkoholnog pića iz Češke, gdje je od trovanja metanolom preminula 21 osoba.

"To ne znači da svaka boca zaplijenjenog pića sadrži falsifikovani alkohol već da će prodaja biti zabranjena iz bezbjednosnih razloga sve dok se na objave rezultati analiza", izjavio je Jan Bondar, portparol službe.

U regionu Kielce zaplijenjeno je 194 flaša alkohola proizvedenog u Češkoj koje su bile bez akciza, jer se najvjerovatnije radi o falsifikovanom piću, prenosi agencija PAP.

"Riječ je vjerovatno o metanolu. Flaše i etikete liče na one koje je češka policija objavila", izjavila je portparol carine u Kielceu Joana Kepa.

Poljska je 16. septembra zabranila prodaju čeških alkoholnih pića, osim piva i vina. Poljske vlasti navode da je od falsifikovanog alkohola u ovoj zemlji u posljednjih 15 dana preminulo pet lica.

Zabranu prodaje alkoholnih pića sa više od 20 posto alkohola Češka je uvela 14. septembra, dok je Slovačka to ulinila jučer.

Češka policija i dalje pokušava da pronađe glavni izvor trovanja, dok je protiv 23 nelegalna proizvođača i njihovih distributera jučer podnesena prijava.