Svijet
0

Poljska zadala novi udarac Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: AFP/LEHTIKUVA/File
Foto: AFP/LEHTIKUVA/File
Poljski predsjednik Lech Kaczynski izjavio je da trenutno neće potpisati reformski ugovor EU nakon njegovog poraza na irskom referendumu prošlog mjeseca.

On je izjavio kako bi bilo "besmisleno" potpisati Lisabonski ugovor, čak i pored toga što ga je poljski parlament ratifikovao. Svih 27 država članica mora ratificirati sporazum.

Kaczynski je to izjavio dok Francuska preuzima rotirajuće predsjedavanje EU.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da "nešto nije u redu" s EU i upozorio je da bi građani mogli gubiti vjeru u EU.

Lisabonski sporazum ima za cilj oblikovati proces odlučivanja u EU nakon proširenja bloka, stvarajući novog predsjednika EU i ministra vanjskih poslova.

Kaczynski, konzervativac koji se dugo protivi ugovoru, govorio je u intervjuu za poljske dnevne novine Dziennik.

"Trenutno, pitanje potpisivanja sporazuma je besmisleno", kazao je.

Iako je poljski parlament ratifikovao sporazum u aprilu, on još treba potpis predsjednika. Dopisnik BBC-ja iz Brisela Jonny Dymond tvrdi kako izgleda da se Kaczynski sada pridružio svom češkom kolegi u otvorenom protivljenju ratifikaciji ugovora.

Češki predsjednik Vaclav Klaus i brojni poslanici odbijaju ratifikaciju. Njemački predsjednik Horst Koehler također je odgodio ratifikaciju - dok najviši sud zemlje ne donese presudu o zakonskim preprekama.

Kaczynski je upozorio članice EU da ne vrše pritisak na Irsku da pronađe rješenje.

"Ako neko jednom prekrši pravilo jednoglasnosti, ono više nikada neće postojati", kazao je.

Predsjednik je, ipak, izjavio kako smatra da će EU nastaviti da radi.

"Unija funkcionira i nastavit će da funkcionira. Ona sasvim sigurno nije idealna, ali tako komplicirana struktura ne može biti idealna", kazao je.

U Parizu će u utorak biti održana ceremonija kod Trijumfalne kapije kako bi se obilježio početak francuskog šestomjesečnog predsjedavanja, koje preuzima od Slovenije. Izjava Kaczynskog predstavlja, međutim, nelagodan početak francuskog mandata, javlja dopisnik BBC-ja.

Predsjednik Sarkozy izrazio je svoje brige u intervjuu za francuski televizijski kanal France 3. Sarkozy je izjavio: "Nešto nije u redu. Nešto uopće nije u redu".

"Evropa brine ljude i, gore od toga, sve više uviđam da se naši građani pitaju da li je nacionalni nivo bolje opremljen da ih štiti nego evropski nivo", izjavio je on, nazivajući takva razmišljanja "korakom unazad".

Prvi prioritet je ukazati na problem s irskim glasačima i nastaviti omogućavati ostalim zemljama da ratifikuju sporazum, posebno naši češki prijatelji".

Upitan trebaju li Irci ponovo glasati, on je odgovorio: "Ne bih to želio reći jer bi to stvorilo utisak da vršimo pritisak na njih".

Sarkozy će otputovati u Dublin 11. jula da sasluša brige irskih glasača iz prve ruke, dan nakon što predstavi prioritete francuskog predsjedavanja EU Parlamentu EU u Strasbourgu.