Svijet
0

Poljska pokrenula istragu avionske nesreće

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poljska je u četvrtak pokrenula istragu jedne od najtežih avionskih nesreća u svojoj historiji, u kojoj je poginulo 20 pripadnika zračnih snaga Poljske. Transportni avion CASA C-295 španske proizvodnje srušio se u srijedu navečer dok se primicao vojnom aerodromu Miroslawiec u sjevernoj Poljskoj.

Četiri člana posade su poginula, zajedno sa 16 putnika, uključujući generala zračnih snaga i zapovjednika baze, koji su se vraćali s konferencije o sigurnosti u zračnom saobraćaju, javio je Reuters. Zapovjednik poljskih zračnih snaga, general Andrzej Blasik, izjavio je da će posebnoj komisiji trebati nekoliko dana da napravi početni izvještaj.

Uprkos ranijim medijskim izvještajima, zvaničnici su izjavili kako još nisu otkrili podatke leta i crne kutije iz pilotske kabine.

Predsjednik države Lech Kaczynski objavit će trodnevnu nacionalnu žalost nakon kratke državne posjete Hrvatskoj, saopćio je njegov ured.

Jedan od vatrogasaca pozvanih na mjesto nesreće izjavio je lokalnoj televizijskoj stanici da zdrobljena olupina jedva i da liči na avion.

Avion se srušio nakon što je u augustu pušten u saobraćaj. To jedan od deset aviona u posjedu poljskih zračnih snaga, koji se koriste i za transport osoblja i opreme u Irak i Afganistan.

Ostatak flote je prizemljen čekajući na istragu.

C-295 je dvomotorac srednje veličine i transportni je avion proizveden u Španiji od EADS CASA, jedinice evropske grupe za proizvodnju aviona EADS.