Evropa
0

Poljaci i Česi očekuju nove poplave

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljaci, Česi i Nijemci pokušavaju u ponedjeljak da očiste kuće teško oštećene u poplavama tokom vikenda, dok se neki gradovi spremaju za nalet novih.

U poplavama je život izgubilo 11 osoba, a jedno od najteže pogođenih mjesta je Bogatinia, grad na jugozapadu Poljske, na granici sa Češkom.

U svim današnjim informativnim emisijama TVN24 mogu se vidjeti gradovi prepuni ruševina, uništeni putevi i teško oštećene kuće.

Jedan most je teško oštećen, pa je vojska postavila privremeni pontonski most kako bi mogla da se prenosi i hrana, javio je AP.

TVN24 je javila da neki prodavci koriste tragičnu situaciju i nedostatak proizvoda da bi naplaćivali veknu hljeba 20 zlota (6,60 dolara), što je daleko više od uobičajene cijene.

U Njemčkoj je najkritičnija situacija u Saksoniji duž rijeke Niesse koja čini granicu s Poljskom, a više stotina stanovnika je evakuisano.

  • Imaćemo ogromnu štetu u infrastrukturi, ali i u privatnom vlasništvu, izjavio je guverner Saksonije Stanislaw Tilich.

On je pozvao poljske vlasti da objasne kako je mogla da popusti brana koja se nalazi na poljskoj strani.

Očekuje se da nivo vode u rijeci Niesse dostigne sedam metara, što je 4,5 m iznad normale. Tokom vikenda, oko 1.400 osoba je evakuisano iz te oblasti, a vše od 500 se još uvijek ne mogu vratiti svojim kućama.

U gradu Bad Muskau stanovnici se spremaju za plavni val, a zvaničnici strahuju za nacionalni park koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Zvaničnici strahuju i za rijeku Spre koja protiče kroz Berlin, ali za sada nema upozorenja na poplave u glavnom gradu Njemačke.

Istovremeno, u glavnom gradu Češke, Pragu, voda se u ponedjeljak polako povlači i u toku je čiščenje u kome pomaže više od 300 vojnika.

Oko 1.000 domaćinstava u Češkoj još je bez struje, a oko 4.000 bez prirodnog plina. Više stotina kuća i više desetina mostova je uništeno ili teško oštećeno.

Procjenjuje se da će ukupna šteta u Češkoj dostići četiri milijarde kruna (215 miliona dolara).