Svijet
311

Policija u SAD-u uhapsila srednjoškolca Ahmeda, stigla podrška od Obame, Clinton i Zuckerberga

Klix.ba
Američka policija danas je uhapsila 14-godišnjeg Ahmeda Mohameda u Teksasu zbog toga što je u školu donio spravu koja je ličila na bombu.

Nastavnici srednje škole MacArthur su prijavili mladog Ahmeda koji je u torbi donio ništa drugo nego sat koji je sam napravio.

Ahmed Muhamed, 14-godišnji učenika iz Teksasa za svoj zadatak u kojem su morali izmisliti neku inovaciju napravio je sat, a umjesto da mu dan završi u školi završio je u policijskoj stanici sa lisicama na rukama.

Ahmedovim satom nije bio impresioniran njegov učitelj koji je kazao da je učenik rastavio bombu, nakon čega ga je poslao u direktorov ured odakle je izašao sa lisicama na rukama.

Iako je sat bio kao i svaki drugi digitalni sat, ovlaštene osobe su kazale da "izgleda kao bomba iz filmova".

Da stvar bude gora Ahmed nikada nije zbog svoga ponašanja bio kod direktora, a prema njegovim riječima, po dolasku u kancelariju direktor je kazao: "Da, i mislio sam da je on".

Podršku Ahmedu preko Twittera dao je predsjednik Amerike Barack Obama koji je napisao:

"Cool sat Ahmede. Želiš ga donijeti u Bijelu kuću? Želimo inspirisati što više djece kao što si ti da vole nauku. To je ono što čini Ameriku odličnom".

Pored Obame, podršku je dala i Hillary Clinton koja je poručila Ahmedu da nastavi graditi, kao i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji ga je pozvao u Facebook HQ.

"Sigurno ste vidjeli priču o Ahmedu, 14-godišnjaku koji je napravio sat i zbog kojeg je uhapšen. Imati vještinu i ambicije da se napravi nešto dobro treba da vodi ka aplauzu, a ne hapšenju. Budućnost pripada ljudima kao što su Ahmed. Ahmede, ako ikada budeš želio doći u Facebook HQ, volio bih te upoznati. Nastavi graditi", napisao je Zuckerberg.