Uz raspoređene lokacije
14

Policija Sjeverne Irske greškom objavila lične podatke svih svojih službenika

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) pokrenula je istragu nakon što je greškom objavila tabelu koja sadrži lične podatke svojih službenika i civilne radne snage.

"Dotični podaci sadržavali su prezimena i inicijale trenutnih zaposlenika uz lokaciju i odjel u kojem rade", rekao je pomoćnik šefa policije Chris Todd u izjavi, dodajući da je kršenje proizlazilo iz informacija koje su greškom uključene kao odgovor na slobodu Zahtjev za informacijama.

"Iako je stavljeno na raspolaganje kao rezultat naše vlastite greške, svako ko je pristupio informacijama prije nego što je uklonjen odgovoran je za ono što će s njima sljedeće učiniti. Važno je da su podaci kojima je bilo ko pristupio odmah izbrisani", rekao je službenik.

Kršenje podataka je posebno osjetljivo s obzirom na to da su pripadnici policije bili meta republičkih paravojnih jedinica u Sjevernoj Irskoj posljednjih mjeseci.

U februaru, detektiv je teško povrijeđen nakon što su ga dva naoružana napadača upucala. Takozvana paravojna grupa Nova Irska republikanska armija (Nova IRA) kasnije je preuzela odgovornost za napad.

Podaci u proračunskoj tabeli uključivali su informacije o službenicima koji se nalaze u jedinici za organizirani kriminal, službenicima koji se nalaze u lukama i aerodromima, pa čak i osoblju sa sjedištem u uredima MI5 u Holywoodu, County Down, navodi Belfast Telegraph.

Predsjednik Policijske federacije Sjeverne Irske Liam Kelly rekao je da bi kršenje moglo nanijeti "neprocjenjivu štetu" i da su članovi PSNI-a "šokirani, zgroženi i opravdano ljuti" zbog curenja podataka.