Svijet
0

Policija poziva građane da ne "nasedaju na provokacije"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukrajinska policija pozvala je danas učesnike masovnih protestnih akcija u Kijevu da ne nasjedaju na provokacije i da poštuju zakone zemlje, u trenutku kada su suprotstavljene ukrajinske partije najavile da će održati mitinge na kojima će učestvovati više stotina hiljada ljudi.

Kijevski MUP je saopćio da po ustavu građani imaju pravo na mirno okupljanje, mitinge i demonstracije,ali bez nošenja oružja, koje prethodno moraju prijaviti vlastima.

Organizatori mitinga podrške i protivljenja odluci predsjednika Viktora Juščenka da raspusti Vrhovnu radu(parlament) i raspiše vanredne izbore najavili su da će se u Kijevu okupiti približno 750.000 ljudi, od kojih pola miliona pristalica Juščenka a 250.000 pristalica premijera Viktora Janukoviča i većinske parlamentarne koalicije.

MUP je takođernaveo da se provjeravaju informacije o "mogućim aktivnostima usmjerenim na destabilizaciju stanja u Kijevu i diskreditovanje policije u očima stanovništva". Demonstranti se upozoravaju da "provokatori mogu da upotrebe uniformu policije", a najavljeno je da će javni red štititi oko 7.000 pripadnika MUP.

Deputati većinske koalicije odbijaju da se potčine Juščenkovom ukazu i podnijeli su Ustavnom sudu zahtjev za utvrđivanja ustavnosti ukaza. Očekuje se da bi sud mogao sutra da počne da razmatra predmet. Međutim, pojavile su se informacije iz "pouzdanih izvora" da je Juščenko spreman da blokira i rad Ustavnog suda opozivom šest sudija.

U Kijevu su već počele demonstracije pristalica vladajuće koalicije (regionalista, komunista i socijalista) na kojem nekoliko hiljada ljudi ispred zgrade parlamenta protestuje protiv raspuštanja Rade, dok su se Janukovič i Juščenko još jednom sastali pokušavajući da riješe političku krizu u koju je zemlja zapala.

Juščenko je naložio Janukoviču da vlada do 7. aprila izdvoji za Centralnu izbornu komisiju (CIK) 67,3 miliona dolara a da Ministarstvo finansija do danas unese odgovarajuće izmjene u rashode državnog budžeta. Vlada se, međutim, protivi predsjedničkom ukazu. Parlament je, sa svoje strane, odlučio da šest dana prije zakazanog roka počne zasjedanje i najavio da će svakodnevno raditi po dva sata.