Iran
0

Policija onemogućava demonstracije u Teheranu

FENA
Foto: AFP/FARS NEWS/File
Foto: AFP/FARS NEWS/File
Očevici u Teheranu navode da su pripadnici specijalne policije, opremljeni pendrecima i štitovima, rastjerali nekoliko stotina ljudi koji su se u srijedu pokušali okupiti u blizini parlamenta radi još jednog protesta nakon izbora, izvijestila je VoA.

Stanovnici u Iranu navode da vlasti drže veliki broj specijalaca na ulicama, posebno nakon subotnjeg nasilja između vlasti i demonstranata, u kome je poginulo 10 ljudi.

Iranska Revolucionarna garda je upozorila da će silom ugušivati demonstracije.

Građani su preko društvenih mreža na internetu prenosili pozive na okupljanje, ali najnoviji pokušaji nisu ni izbliza slični prošlosedmičnim okupljanjima u kojima su učestvovale stotine hiljada Iranaca.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei, ponovo je u srijedu izjavio da zemlja neće popustiti pod pritiskom u vezi s rezultatima izbora, održanih 12. juna, na kojima je aktuelni predsednik Mahmud Ahmadinejad proglašen pobjednikom.

Nakon nasilnog gušenja protesta očevici kažu da su mnogi sljedbenici opozicije počeli da pribjegavaju noćnom ritualu, penjući se na krovove zgrada u kako bi uzvikivali "Allahu Akbar!", odnosno "Bog je najveći!", što je taktika često korišćena tokom iranske islamske revolucije prije trideset godina.