Strava u Brazilu
0

VIDEO / Policajci snimljeni kako pucaju u 14-godišnjaka

Sarajevo-x.com
Nakon što su brazilske televizijske stanice emitovale snimak brutalnog pucanja u četrnaestogodišnjaka, pet policajaca koji se pojavljuju na videu su uhapšeni.

Na snimku sigurnosnih kamera u gradu Manausu mogu se vidjeti uniformisani muškarci kako guraju tinejdžera prije nego što ga upucaju u prsa. Incident se desio u augustu, ali se snimak tek sada pojavio na televiziji i internetu.

Dječak je upucan nekoliko puta, ali je ipak preživio i sada je u programu zaštite svjedoka, zajedno sa porodicom.

Porodica ovog dječaka, osoba zadužena za sigurnosne kamere, kao i prvi novinar koji je vidio snimak,u prvom momentu su htjeli vratiti video, jer su se bojali odmazde ukoliko bi on dospio u javnost, rekao je tužitelj u čijoj nadležnosti je ovaj slučaj.

Državni advokat Joao Bosco Sa Valente je rekao kako će se policajci suočiti sa optužnicom za pokušaj ubistva.

"Radio sam na borbi protiv organiziranog kriminala 30 godina, ali svaki put kada vidim te snimke osjećam gnjev i gađenje", izjavio je tužitelj za brazilski list "Folha de Sao Paulo".

Ovo nije prvi slučaj nasilja u kojem učestvuju brazilski policajci. Policijski službenici u Brazilu često se suočavaju s optužbama za korištenje pretjerane sile protiv osumnjičenih za kaznena djela, uključujući i izvansudska smaknuća, piše BBC.