Svijet
0

Pojačana aktivnost vulkana Tungurahua u Ekvadoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekvador je u stanju pripravnosti od nedjelje nakon povećane aktivnosti vulkana Tungurahua, u centralnom dijelu zemlje, turističkoj regiji u blizini amazonske šume.

Jake eksplozije praćene ispuštanjem lave i pepela su zabilježene na vulkanu, jednom od najaktivnijih u zemlji, koji se nalazi na 5.029 metara nadmorske visine u Andima, 135 kilometara južno od Quita u pokrajini Chimborazo, navodi Ekvadorski geofizički institut (IG)

Nacionalni servis za bavljenje prirodnim nepogodama (SNGR) podigao je nivo opasnosti na narandžasti stepen, posljednji nivo prije, najvišeg, crvenog stepena.

Ova ekvadorska regija ima pristupni put prema Amazoniji. Podnožje vulkana, grad Banos prima u prosjeku milion turista godišnje, od kojih su 40 posto stranci, saopćile su vlasti.

Vulkan Tungurahua ("grlo vatre" na maternjem Guechua jeziku) eruptira od 1999. godine, mijenjajući periode smirivanja i aktivnosti. U 2006. godini šest osoba je poginulo u erupciji tog vulkana.

U 2010. godini, crveni stepen opasnosti pokrenuo je masovnu evakuaciju stanovništva i turista zbog erupcije vulkana, podsjeća agencija AFP.