Jordanski novinar
0

"Pogoršava se stanje u arapskim zemljama"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Situacija u arapskim zemljama veoma se pogoršava, mnoge države se pripremaju za demonstracije kao što su one u Jemenu i Siriji, a lideri strahuju i čekaju šta će se desiti, izjavio je Srni večeras Saleh Kavaldeh, novinar iz Jordana.

Jordanski novinar rekao je da je situacija u njegovoj zemlji, gdje je kralj Abdulah imenovao novu vladu, za sada dobra.

Ona je dodao da su demonstranti u Jordanu protestovali protiv vlade i korumpiranosti, tražeći da premijera biraju građani, a ne da ga imenuje kralj.

"Oni traže mogućnosti za prave ljude, a ne da sin ministra postane ministar, a sin siromašnog čovjeka postane sluga'', rekao je Kavaldeh.

On je napomenuo da demonstracije u Jordanu nisu uperene protiv kralja. ''Mi volimo kralja i problem u Jordanu nije sa kraljem", rekao je Kavaldeh.

Na pitanje šta očekuje da se može desiti i da li se plaši za budućnost, Kavaldeh  je rekao da se ''boji, jer niko ne može da pogodi kada će demonstracije početi i šta će biti njihove posljedice''. On je dodao da nekoliko lidera u oblasti misle da će  ih zaštititi Amerika.

Kralj Jordana Abdulah smijenio je juče premijera, poslije višenedjeljnih protesta zbog visokih cijena hrane i loših uslova života, i imenovao bivšeg premijera sa vojnim iskustvom da predvodi novu vladu. Kralj je pozvao premijera da sprovede političke reforme. 
Novi premijer je Maruf Bakhit, koji je predvodio Vladu od 2005. do 2007. godine, a bio je i šef nacionalne bezbjednosti, te kratko vrijeme ambasador u Turskoj i Izraelu. 

Demonstranti su, inspirisani masovnim protestima u Tunisu i Egiptu, zahtijevali ostavku premijera Samira Rifaja, koji je prije dvije sedmice obećao povećanje plata zaposlenima u civilnim i vojnim službama, u pokušaju da umiri narod. 

Posljednjih sedmica protesti su se raširili zemljom, a demonstranti krive vladu za recesiju i povećanje državnog duga koji je ove godine dostigao rekordnih 15 milijardi dolara. 

Glavna opoziciona partija Jordana Front islamističke akcije juče je saopštila da su počeli dijalog sa državom i istakli da opozicija u toj zemlji ne traži promjenu režima. U Frontu smatraju da situacija u Jordanu nije ista kao u Egiptu, jer "ljudi tamo zahtijevaju promjenu režima, a u Jordanu traže političke reforme i izabranu vladu".