Svijet
0

Pogoršano Suhartovo zdravstveno stanje

FENA
Zdravstveno stanje bivšeg indonezijskog diktatora Suharta (84) pogoršalo se s obnovljenim krvarenjima u stomaku, saopćili su liječnici u utorak.

Suharto je primljen u bolnicu prije dvije sedmice radi operacije debelog crijeva i otada je podvrgnut nekoliko manjih operacija.

Mardjo Subiandono, šef predsjedničkog ljekarskog konzlija, izjavio je novinarima kako je krvarenje u stomaku bivšem moćniku ponovo počelo u ponedjeljak navečer, javio je AP.

"Dajemo mu lijekove kako bismo pokušali zaustaviti krvarenje", izjavio je on na konferenciji za novinare, dodajući kako izgleda da se Suhartovo zdravstveno stanje pogoršava. "Obavit ćemo endoskopiju kako bismo locirali izvor krvarenja", kazao je.

Suharto, koji je vladao Indonezijom čeličnom pesnicom do svrgavanja s vlasti 1998., optužen je u 2000. za pronevjeru 600 miliona dolara državnih sredstava.

Indonezijski državni tužilac objavio je ovog mjeseca da je postupak protiv njega prekinut, razgnjevivši kritičare koji krive Suharta za stotine hiljada mrtvih. U posljednjim danima bilo je nekoliko manjih ali bučnih protesta.

Subiandono je izjavio kako je Suharto izgledao "slabo i blijedo" i da mu je hemoglobin opao tokom noći.

"Njegova pluća, srce i bubrezi funkcionišu", kazao je, ali je dodao kako je glavni uzrok zabrinutosti unutrašnje krvarenje.

Drugi doktor, Djoko Rahardjo, opisao je Suhartovo stanje kao ozbiljno.