Historijski trenutak
91

Pogledajte podizanje švedske zastave u sjedištu NATO-a, Finci poručili: Pozdravljamo braću po oružju

M. G.
Foto: X
Švedska nacionalna zastava podignuta je danas u sjedištu NATO-a, čime je nordijska zemlja učvrstila mjesto 32. članice alijanse dvije godine nakon što je ruska invazija na Ukrajinu uvjerila njenu nevoljnu javnost da traži sigurnost pod sigurnosnim kišobranom NATO-a.

Pod stalnom kišom, švedski premijer Ulf Kristersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg gledali su kako dva vojnika podižu plavu zastavu ukrašenu žutim krstom među zvaničnim krugovima nacionalnih zastava u sjedištu u Briselu, Belgija.

"Skromni smo, ali smo i ponosni. Znamo da su očekivanja od Švedske velika, ali imamo i velika očekivanja za sebe", rekao je Kristersson novinarima nekoliko minuta prije ceremonije. "Podijelit ćemo teret, odgovornosti i rizike sa našim saveznicima."

Švedska je ostavila po strani decenije neutralnosti poslije Drugog svjetskog rata kada je prošlog četvrtka zvanično pristupila NATO-u. Njen susjed Finska već se pridružila u aprilu 2023. u još jednom historijskom potezu kojim su okončane godine vojne nesvrstanosti.

Finsko ministarstvo odbrane pozdravilo je "našu braću i sestre po oružju" na X, nekadašnjem Tviteru, rekavši da "sada stojimo na početku nove ere. Zajedno i sa drugim saveznicima u miru, u krizi i dalje."