Trenutno drugi na listi
77

Pogledajte kako ovih dana izgleda Lahore, najzagađeniji grad svijeta prošle godine

A. L.
(Foto: EPA-EFE)
Pakistanski grad Lahore bio je najzagađeniji svjetski grad za 2022. godinu, a u ovom momentu je drugi najzagađeniji, odmah iza Sarajeva.
Prema najnovijim podacima indeksa kvalitete zraka, Sarajevo je ubjedljivo najzagađenije na svjetu sa indeksom 239. Lahore je na drugom mjestu sa 198.

Lahore je prošle godine bio najzagađeniji svjetski grad jer je imao prosjek kvalitete 97,4. Taj grad je obično najzagađeniji u novembru i decembru s indekom većim od 190. Zanimljivo da je Sarajevo na istoj listi tek na 416. mjestu sa prosječnim indeksom u 2022. godini od 32,4. Ispred Sarajeva su brojni drugi bh. gradovi kao što su Banja Luka, Prijedor, Tuzla, Zenica i drugi.

Kao što se može vidjeti na fotografijama snimljenim 11. decembra, Lahore ovih dana izgleda slično Sarajevu. Smog pravi velike probleme pa su neki stanovnici primijećeni s maskama.

Ako pogledamo podatke za prošlu godinu ili početak ove, stanovnici Lahorea vjerovatno neće "prodisati" kako treba prije marta kada se očekuje nešto kvalitetniji zrak.