Napokon sretna
1

VIDEO / Pogledajte kako danas izgleda Aesha, djevojka kojoj su odrezani nos i uši

Klix.ba
Afganistanka Aesha Mohammadzai, čija je fotografija unakaženog lica objavljena na naslovnici magazina Time i tako obišla cijeli svijet, odlučila je javnosti pokazati kako izgleda danas, nakon rekonstruktivne operacije u SAD-u.

Aeshi su odsječeni nos i uši kada je pokušala pobjeći iz braka u koji je stupila pod prisilom. Njeno lice je bilo potpuno unakaženo, ostavljena je u planinama da iskrvari i umre, ali pronašli su je članovi jedne humanitarne organizacije i spasili.

Tri godine kasnije Aesha živi u SAD-u, gdje je već uradila nekoliko operacija na licu.

U intervjuu za ITV's Daybreak 19-godišnjakinja se prisjetila strahota kroz koje je prolazila u Afganistanu.

"Porodica mog supruga me svakodnevno zlostavljala i fizički i psihički. Ja sam samo razmišljala o tome kako da pobjegnem. I učinila sam to kada mi se ukazala prilika. No, uhvatili su me, i pet mjeseci sam provela u zatvoru. Kada sam odslužila kaznu sudija me poslao suprugu, a on me zbog 'sramoćenja porodice' odveo u planine. Tu je bilo još talibana, vezali su mi ruke i noge i odredili mi kaznu - odsijecanje nosa i ušiju. To su i učinili", ispričala je Aesha.

Ženama koje trpe nasilje poručila je da budu jake i dignu svoj glas protiv toga te da ne dozvole da budu zlostavljane, jer to ne zaslužuju.