Svijet
0

Podrška Bruxellesa Ahtisaariju, ruski model pred kontakt grupom

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Prištinski mediji na albanskom u ponedjeljak špekuliraju da će zapadne zemlje "razriješiti sve dileme" i javno se izjasniti o nezavisnosti Kosova, čim specijalni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari u ponedjeljak popodne bude dostavio svoj prijedlog budućeg statusa pokrajine članicama Vijeća sigurnosti u New Yorku.

"Zeri" najavljuje da će u tom smislu prvi "probiti led" američki državni podsekretar Nicholas Burns, koji u ponedjeljak počinje trodnevnu posjetu Bruxellesu. "Burns će biti prvi strani diplomat koji će javno podržati nezavisnost Kosova prema Ahtisaarijevim preporukama", naveo je list.

"Očekuje se da će Evropska unija i NATO javno izraziti punu podršku Ahtisaarijevom prijedlogu", objavio je i "Koha ditore" pozivajući se na neimenovane izvore.

"Koha ditore" istovremeno piše da "UNMIK smatra da u trenutku kada se proces utvrđivanja budućeg statusa pokrajine bliži kraju postoji veliki rizik od podjele sjevernog dijela Kosova".

UMMIK je, kako dodaje prištinski dnevnik veoma "zabrinut" zbog ove opasnosti i još od početka marta razmatra eventualnu reakciju u slučaju da se takva predviđanja ostvare.

Misija UN-a na Kosovu smatra da se mora očuvati teritorijalni integritet pokrajine i planira da od Kontakt-grupe zatraži direktnije angažiranje u sprečavanju podjele Kosova, naveo je list pozivajući se na neimenovanog visokog funkcionera misije UN-a.

Predstojeći sastanak Kontakt-grupe u Londonu 28. mata bit će najteži i najproblematičniji od početka procesa 2005. godine, objavio je "Zeri".

Prema pisanju ovog lista, diplomati s nestrpljenjem očekuju sastanak jer se očekuje da će na njemu Rusija iznijeti svoje viđenje daljnjeg procesa pred Vijećem sigurnosti UN-a, prenosi Tanjug.

Prema nekim očekivanjima, Moskva će podržati dijelove Ahtisaarijevog prijedloga (anekse o decentralizaciji i kulturnom i vjerskom naslijeđu), i tražiti da se o statusu Kosova raspravlja još nekoliko mjeseci tokom kojih bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine, naveo je list.

Međutim, zapadne prijestolnice nisu raspoložene za "ruski model" jer smatraju da bi to samo iskomplicirano okončanje "Ahtisaarijeve misije" dodaje list, pozivajući se na neimenovane zapadne izvore.

U odvojenom tekstu, "Zeri" prenosi očekivanja zvaničnika u Prištini da će se procedura za definiranje nezavisnosti okončati najkasnije do juna kada je zakazan samit G-8.