13 optuženih
0

Počinje suđenje novinarima za zavjeru protiv turske vlade

SRNA
U Turskoj danas počinje sudski proces protiv nekoliko novinara, koji su optuženi za učešće u zavjeri za svrgavanje turske Vlade.

Analitičari navode da se ovaj slučaj smatra probom za poštovanje slobode medija u Turskoj.

Među 13 optuženih, koji su u zatvoru proveli oko devet mjeseci, su novinari Nedim Sener i Ahmet Sik, pisac Jalcin Kučuk, vlasnik internet-stranice "Oda TV" Soner Jalcin, te nekoliko urednika i izvještača. 

Jedan od ključnih optuženih, zvaničnik obavještajne službe, nedavno je umro u zatvoru od srčanog udara.

Iz Novinarske unije Turske saopšteno je da će početku procesa pristustvovati predstavnici međunarodnih organizacija za zaštitu prava medija. 

Čak protiv 400 ljudi pokrenut je proces u okviru istrage o organizaciji "Ergenekon" koja je 2003. godine planirala svrgavanje vlade putem napada za koje tužioci navode da bi izazvali haos i pokrenuli vojni puč.

"Ergenekon" je, kako tvrde turske vlasti, planirao atentate na političke i društvene lidere, među njima premijera Tajipa Erdogana, bivšeg šefa Generalštaba Jašara Bajukanita i dobitnika Nobelove nagrade pisca Orhana Pamuka. 
Grupa se nadala da će ovim i drugim ubistvima stvoriti haos koji bi omogućio državni udar 2009. godine, pod izlikom da time vraća red u društvo. "Ergenekon" je naziv za mitsku tursku domovinu u centralnoj Aziji.

Kritičari ističu da je suđenje zasnovano na izmišljenim dokazima i da je cilj zastrašivanje i ućutkavanje neistomišljenika Vlade.

Vlada tvrdi da je istraga protiv "Ergenekona" korak ka jačoj demokratiji.

Početkom godine su SAD saopštile da će sa posebnom pažnjom pratiti slučaj protiv novinara. 

Organizacije za zaštitu novinara navode da se više hiljada medijskih radnika suočava sa progonom u Turskoj- 

Prema podacima Novinarske unije Turske, 63 novinara trenutno su u zatvoru zbog javno izraženog mišljenja.Međutim, 	Vlada insistira na tome da novinari nisu u zatvoru zbog pisanja već navodne kriminalne aktivnosti.