New York
0

Počinje izvlačenje aviona iz rijeke Hudson

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Istražitelji iz New Yorka u razgovoru za AP izjavili su kako će za izvlačenje aviona aviokmpanije US Airways, koji je u četvrtak završio u rijeci Hudson bez ljudskih žrtava, biti potrebna velika preciznost kako se Airbus A320 ne bi dodatno oštetio.

Članica National Safety Transportation Boarda Kitty Higgins u subotu je otkrila kako ova agencija i zvaničnici kompanije zadužene za izvlačenje oštećenog aviona još uvijek pokušavaju pronaći najbolje moguće rješenje za izvlačenje 80 tona teškog aviona iz vode.

Kako saznaje AP, zvaničnici planiraju uz pomoć krana podići avion nekoliko metara kako bi se riješili vode iz trupa. Eventualni ostatak vode trebao bi se izbaciti uz pomoć pumpi spasilačkih brodova.

Istražitelji ove avionske nesreće još uvijek pokušavaju locirati dva motora koja su se odvojila od aviona nakon pada u vodu.

Pad aviona koji se u četvrtak poslijepodne sa newyorkškog aerodroma La Guardia uputio ka Charlotte u Sjevernoj Karolini, u medijima je okarakterisan je kao "čudo u Hudsonu", jer je spašeno svih 155 putnika i članova posade, zahvaljujući brzoj, ali smirenoj reakciji iskusnog pilota Chesleyja Sullenbergera (57).