Svijet
1

Počeo sastanak kardinala u Vatikanu, očekuje se dogovor o datumu konklave

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kardinali iz cijelog svijeta počeli su danas prvu rundu sastanaka unutar Vatikana prije konklave, odnosno izbora pape, nakon što se povukao Benedict Šesnaesti.

Vatikan je saopštio da je 103 od 115 kardinala stiglo, dok su ostali na putu. Dekan Koledža kardinala rekao je da datum konklave neće biti utvrđen dok ne stignu svi.

Među prvim stavkama dnevnog reda jeste polaganje zakletve tajnosti, čime se kardinali obavezuju na "šutnju o svim pitanjima koja su na bilo koji način u vezi sa izborom poglavara".

Koledž kardinala saglasio se da se pošalje poruka Benedictu Šesnaestom u ime cijele grupe i na tekstu poruke sada se radi, navodi AP.

Kardinali danas treba da pripreme i odrede datum konklave. U pripreme ulazi i zatvaranje Siktinske kapele za posjetioce i mjere sigurnosti za cijeli Vatikan. Bit će potpuno ispražnjen hotel Vatikan i preduzet će se mjere protiv svakog oblika prisluškivanja.

Prvi dan diskusija ostat će obilježen po skandalima nakon što je škotski kardinal Keith O'Brien priznao svoje homoseksualne sklonosti.

O'Brien je prošle sedmice podnio ostavku kao nadbiskup St. Andrewsa i Edinburgha i rekao da neće učestvovati u konklavi nakon što su ga četiri muškarca optužila da se sa njima ponašao neprimjereno. Ovo je prvi put da jedan kardinal, zbog ličnog skandala, neće učestvovati na konklavi.

Osim toga, Vatikan potresa i skandal oko objavljivanja papskih dokumenata o čemu je u toku istraga.

Iako još nije utvrđen sadržaj dosjea koji su procurili, sama činjenica da se to dogodilo potvrđuje visok nivo disfunkcije vatikanske birokratije. Ovo potvrđuje intrige, lične sukobe i borbe za položaj, optužbe za korupciju, nepotizam i kronizam u najvišim crkvenim redovima.

Kronizam podrazumijeva postavljanje na istaknute položaje prijatelja, bez obzira na njihove kvalifikacije.