Svijet
0

Počeo samit NATO-Rusija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u petak u sjedište rumunskog parlamenta u Bukureštu kako bi prisustvovao svom prvom Vijeću NATO - Rusija s kolegama iz NATO-a, uz tenzije Moskve vezano za proširenje Saveza, izvještava AFP.

Jedan visoki ruski dužnosnik izrazio je gnjev Rusije vezano za pitanje proturaketnog štita i izglede budućeg proširenja NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, upravo pred otvaranje ovoga samita NATO-Rusija.

"Uvijek se pitamo i pitanja koja postavljamo samo nam se čine jednostavnima s obzirom na ono što se desilo jučer", rekao je novinarima direktor za evropsku suradnju u ruskom ministarstvu vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija je posebno zabrinuta formalnim obećanjima NATO-a, datim u četvrtak Gruziji i Ukrajini da će se jednoga dana pridružiti Atlantskom savezu, rekao je on. Ta obaveza je i navedena u konačnoj deklaraciji usvojenoj u četvrtak nakon dva dana samita NATO-a u Bukureštu.

Integracija ove dvije bivše sovjetske republike bila bi "velika strateška greška", rekao je on, ponavljajući istu formulaciju koju je o tom pitanju Moskva već dala.

"Ne sumnjam da se predsjedenik Putin neće oštro očitovati o onome što se jučer desilo", upozorio je on.

Jedan diplomat NATO-a potvrdio je "loše raspoloženje Rusije o čitavom nizu tačaka, među kojima i proširenje, proturaketna odbrana te Kosovo", usvojenim u završnoj deklaraciji NATO samita".

"To je savez koji sebi pripisuje globalnu ulogu bez ikakvog ograničenja na pravo upotrebe sile", smatra Rjabkov.

Konačna deklaracija sa samita NATO-a, koja podržava američki proturaketni štit u Poljskoj i Češkoj, kao i svoju namjeru da ga integrira u NATO sistem, "direktno će ugroziti potencijalnu suradnju s Rusijom u tom domenu", smatra ovaj visoki ruski funkcioner, ne navodeći suradnju koju je savez ponudio Moskvi u istom dokumentu.

"Ne možemo ostati postrani i gledati nekoga kako donosi odluke i potvrđivati odluke koje su donijeli drugi,(ciljajući na SAD), a koje u cjelosti mijenjaju sliku preraspodjele u domenu sigurnosti za Rusiju", nastavio je Riabkov.

Iako se Rusija želi pokazati konstruktivnom potpisujući sporazum koji će omogućiti tranzit neborbene opreme za međunarodne snage pod komandom NATO-a u Afganistan, raspoloženje se pogoršava, rekao je ovaj visoki ruski funkcioner.

"Kontekst sastanka NATO-Rusija se promijenio od jučer i to je ono što je najvažnije", naglasio je Riabkov.