Svijet
1

Počeo lov na korisnike Silk Roada, crnog tržišta interneta

Klix.ba
Britanske, švedske i američke vlasti uhapsile su osam osoba povezanih sa Silk Roadom (Putom svile), web-stranicom korištenom za nezakonite trgovine, a počela je i potraga za milionima dolara u Bitcoinima, virtualnoj valuti korisnika ove stranice.

Britanske vlasti otkrile su kako je Nacionalna kriminalistička agencija (NCA) uhapsila četiri osobe koje su koristile usluge ove stranice za kupovinu narkotika. Keith Bristow, direktor ove agencije, upozorio je internet dilere da se pripreme za hapšenje.

"Ova hapšenja su samo početak, bit će ih još mnogo više", rekao je i dodao kako su zaplijenili Bitcoine u vrijednosti od više miliona dolara.

FBI javlja kako su u raciji protekle sedmice zaplijenili Bitcoine u vrijednosti od 3,6 miliona dolara, ali da i dalje tragaju za 600 hiljada Bitcoina, koje je osnivač Silk Roada, Ross Ulbricht, prikupio vodeći svoju internet trgovinu.

Iako se isprva mislilo da su Ulbrichtova djela dovela do otkrivanja fizičke lokacije servera Silk Roada, glasine u hakerskim krugovima ukazuju na to da je vlada hakirala servere i otkrila njihovu lokaciju. Nije poznato šta će FBI uraditi sa zaplijenjenim Bitcoinima, budući da vlada još uvijek nema pravila šta činiti sa zaplijenjenom digitalnom valutom.

Također, niko ne zna ni šta zapljena znači kada je riječ o ovoj valuti, budući da ih je FBI jednostavno "downloadovao" sa Silk Roada. Što duže Bitcoini budu van opticaja, njihova vrijednost će više rasti.

Ulbricht je uhapšen prilikom korištenja interneta u javnoj biblioteci u San Franciscu. Njegov advokat negirao je sve optužbe protiv njega. Vlasti navode kako je Ulbricht vodio Silk Road pod imenom Dread Pirate Roberts.

U Švedskoj su dvojica muškaraca iz Helsingborga uhapšena pod sumnjom da su prodavali marihuanu putem Silk Roada, a američke vlasti su podigle optužnicu protiv para iz Bellevue, Washington, od kojih je muškarac identificiran među jedan posto najvećih prodavača na stranici.

Steven L. Sadler navodno je prodavao kokain, heroin i metamfetamin putem Silk Roada, a koristio je poštanske usluge za dostavu, pišu američki mediji.

FBI smatra da su hiljade ljudi koristile Silk Road, tokom dvije i po godine postojanja, za kupovinu i prodaju droga, kupovinu falsifikovanih dokumenata, pa čak i za naručivanje ubistava. Ukupna vrijednost trgovina premašila je 1,2 milijarde dolara.