Svijet
0

Počelo 17. zasjedanje Komisije UN-a za sprečavanje kriminala

FENA
Sedamnaesto zasjedanje Komisije Ujedinjenih naroda za sprečavanje kriminala i za Kazneno pravosuđe gospodarskog i socijalnog vijeća UN-a (CCPCJ) počelo je u ponedjeljak u Beču, a u njegovu radu sudjeluje više od 500 sudionika.

Glavne teme ovogodišnjeg zasjedanja su svjetski trend kriminala i njegovo sprečavanje te nasilje nad ženama.

"Organizirani transnacionalni kriminal je u porastu, posebno zlouporaba opojnih droga, trgovina ljudima i oružjem, korupcija, pranje novca, terorizam i to nije prijetnja jednoj ili više država nego globalni problem", rekao je otvarajući taj međunarodni skup izvršni direktor Ureda UN-a za sprečavanje droga i kriminala (UNODC) Antonio Mario Costa, naglasivši potrebu multilateralne odgovornosti i pojačane suradnje.

"Čini mi se da nismo još dovoljno sposobni kako bi se učinkovito suprotstavili tim izazovima", kazao je Costa. Prema njegovim riječima, potrebno je stvoriti još učinkovitije mjere svih vlada pojedinačno i zajedno kao odgovor na aktualne izazove, ističući kako "vrijeme nije na našoj strani" te da se ne smije predugo čekati na akcije u svezi s rastućim kriminalom, zlouporabom droge i terorizmom. Izrazio je nadu da će i današnji skup doprinijeti jačanju vladavine zakona i da će se kroz aktivnosti međunarodnog i nacionalnih kaznenih pravosuđa u skoroj budućnosti postizati napredak u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala. Costa je pozvao sve države na provedbu svih međunarodnih dokumenata na tom području, javila je Hina.

Hrvatska je bila vrlo aktivna u izradi svih relevantnih konvencija, među prvim državama potpisala je i ratificirala Konvenciju UN protiv transnacionalnog kriminala i terorizma i dva protokola, kao i konvenciju UN protiv korupcije, izjavio je voditelj hrvatskog izaslanstva Horvatić. On je dodao da Hrvatska kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a predsjeda posebnim Odborom za borbu protiv terorizma, a hrvatski predstavnik je predsjednik Odbora za borbu protiv terorizma u Vijeću Europe.

"Zbog tih naših aktivnosti i stajališta RH u ovoj komisiji je izuzetno cijenjena", istaknuo je Horvatić.

Hrvatsko izaslanstvo na 17. zasjedanju CCPCJ, koje traje do 18. travnja, imat će nekoliko izlaganja: o borbi protiv raznih oblika kriminala i jačanju kaznenog pravosuđa, borbi protiv korupcije, nasilju nad ženama i borbi protiv terorizma.