Svijet
0

Počeli parlamentarni izbori u Njemačkoj

NINA
U Njemačkoj su jutros počeli prijevremeni savezni izbori na kojima se, prema procjenama analitičara, ne očekuje jasna pobjeda ni političkog bloka kancelara Gerharda Schroedera, a ni pretendenta na to mjesto vođe demokršćanske opozicije Angele Merkel.

Na izbore, na kojima sudjeluje 25 političkih stranaka, pozvano je 62 miliona birača koji će birati parlament s najmanje 598 izaslanika i, prvi put u historiji Njemačke, odlučivati hoće li budući njemački kancelar biti žena.

Posljednje ankete pokazuju da bi opozicijska koalicija Demokršćanske stranke i Kršćansko socijalne unije (CDU/CSU), koja je na prošlim izborima dobila 38,5 posto glasova, mogla sad osvojiti između 41 i 43 posto, a Socijaldemokratska partija (SPD) od 32 do 34 posto glasova, nekoliko postotaka manje nego prije tri godine.

"Zeleni", koalicijski partner SPD-a, bi dobili blizu devet posto, a liberali koji su zajedno s CDU/CSU-om oko sedam posto glasova.

Najveći uspjeh, s mogućih šest do osam posto osvojenih glasova mogla bi zabilježiti Stranka ljevice, nasljednica nekadašnjih istočnonjemačkih komunista, čiji je jedan od lidera bivši šef SPD-a Oscar Lafontaine.

Na ove izbore pozvano je i oko 600.000 Turaka s pravom glasa koji bi mogli biti "jezičak na vagi'' budući da ankete pokazuju da će najmanje 86 posto njih glasovati za tandem Schroeder - Fischer.