Svijet
0

Počeli opći izbori u Izraelu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelci su u utorak, usprkos lošem vremenu u Jerusalemu i drugim krajevima zemlje, izašli na prijevremene izbore na kojima će sa 34 stranačke liste izabrati 120 zastupnika 18. saziva izraelskog parlamenta Knesseta.

Većina od 9.263 glasačka mjesta u Izraelu otvorena je kako je i planirano u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, izjavio je nacionalni izborni zvaničnik Benny Lahav za Izraelski radio, prenosi AP.

Ankete javnog mnijenja mjesecima su davale odlučujuću pobjedu stranci Likud bivšega konzervativnog premijera Benjamina Netanyahua, ali nove ankete objavljene tokom vikenda pokazale su da je stranka Kadima koju predvodi ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni smanjila zaostatak.

Netanyahu se protivi ustupanju zemlje za mir, dok je Livni centristkinja koja se nada da će postati prva izraelska čelnica u skoro 40 godina.

Ne očekuje se da bilo ko osvoji više od 30 mjesta u parlamentu od 120 mjesta, što ipak znači da će pobjednik morati formirati koaliciju s manjim strankama.

Krhka koalicija mogla bi zakomplicirati napore na stvaranju palestinske države i stvoriti veliki izazov predsjedniku Baracku Obami, koji je odredio postizanje bliskoistočnog mira svojim vrhunskim prioritetom.

Očekivalo se da obilne kiše i snažni vjetrovi u utorak dovedu do slabog odziva glasača. Odziv na prošlim izborima u 2006. bio je 63,2 posto, najniži u izraelskoj historiji.

Izraelska vojska objavila je zatvaranje Zapadne obale od ponoći u ponedjeljak do ponoći u utorak, zabranjujući Palestincima da ulaze u Izrael osim u slučaju hitnog medicinskog tretmana.

Takva zatvaranja su rutinska tokom izbora i vjerskih praznika kada se Izraelci okupljajuu na javnim mjestima i predstavljaju moguću metu za napade ekstremista.

Birališta će biti otvorena u svim osim najmanjih zajednica do 22 sata po lokalnom vremenu. Očekuje se da se prvi izlazni rezultati pojave uskoro nakon zatvaranja glasačkih mjesta a prvi zvanični rezultati se očekuju porije zore u utorak.

Ukoliko tvrdolinijaš Netanyahu osvoji najviše glasova, kako ankete predviđaju, veliko pitanje će biti da li će on pokušati okupiti desničarsku ili koaliciju desnog centra.

Koalicija koja se oslanja na ultranacionaliste i tvrdokorne vjerske stranke bila bi vjerovatni konačni udarac bliskoistočnim mirovnim naporima i dovela bi Netanyahua u sukob s novom američkom administracijom.

Partnerstvo s umjerenom Kadimom i laburistima moglo bi pomjeriti Netanyahua prema centru, ali je malo vjerovatno da će pristati na dalekosežne kompromise kao što su uklanjanje jevrejskih naselja ili predaja dijelova Jerusalema radi postizanja mira s Palestincima.