SAD
0

Počele procjene štete nakon uragana Gustav

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Dužnosnici spasilačkih službi u Louisiani počeli su procjenu štete od uragana Gustav kako se ova oluja počela kretati središnjim dijelom ove američke savezne države. Kasno sinoć dužnosnici su saopćili da je Gustav odnio sedam ljudskih života. Dvoje ljudi je stradalo kad je stablo palo na jednu kuću u Baton Rougeu. Najmanje su četiri osobe poginule u odvojenim saobraćajnim nesrećama.

Javlja se o velikom broju domaćinstava koja su ostala bez električne energije, šteti nanesenoj imovini i poplavama nakon oluje. Dužnosnici kažu da njihovi izvještaji o nanesenoj šteti nisu kompletni jer još nisu posjetili mnoga područja pogođena olujom.

Prema posljednjim izvještajima snaga vjetrova u Gustavu pala je na 120 kilometara na sat. Meteorolozi očekuju da će tokom današnjeg dana oslabiti do razine tropske oluje, javlja Glas Amerike. Gustav je još uvijek uragan prve kategorije, međutim, kad je udario na obalu Louisiane jučer bio je klasificiran kao druga kategorija s vjetrovima od 175 kilometara na sat. Gustav se kreće prema istočnom Teksasu i mogao bi na svom putu izbaciti i do 50 centimetara kiše nad Louisianiom, Mississippijem i Teksasom.

Dužnosnici u New Orleansu kažu kako vjeruju da je gradski sistem nasipa izdržao oluju.

New Orleans i obližnje područje pretrpjeli su ogromne štete 2005. godine kad je uragan Katrina pogodio grad i odnio više od 1400 života.