Svijet
0

Počela kopnena ofanziva na Gazu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Između 20 do 30 pripadnika Hamasa poginulo je u prvim satima sukoba s pripadnicima izraelske pješadije, na samom početku kopnene ofanzive na pojas Gaze, saopćila je izraelska armija (IDF).

O mogućim žrtvama među izraelskim vojnicima nije ništa rečeno.

Kopnena ofanziva počela je poslije osam dana zračnih udara na ciljeve Hamasa na toj palestinskoj teritoriji.

U ponedjeljak u region stiže francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u okviru napora da se nasilje zaustavi.

Izraelska mornarica koja je i dosad učestvovala u napadima s borbenih brodova na ciljeve Hamasa sada je uvela blokadu na teritorijalne vode Sredozemnog mora oko pojasa Gaze, kako bi se spriječilo doturanje pomoći hamasovcima.

IDF je saopćila da su mnogobrojni vojnici iz oklopnih, inženjerijskih i pješadijskih jedinica ušli u pojas Gaze da unište infrastrukturu Hamasa i spriječe raketnu vatru na jug Izraela, tako što će preuzeti kontrolu nad mjestima odakle se rakete ispaljuju.

Glasnogovornica IDF-a Avital Lejbovic je naglasila da se svako ko krije teroristu ili oružje u svojoj kući smatra teroristom, naglasivši da stanovnici Gaze nisu meta operacije.

Međutim, u tom području sa oko 1,5 miliona stanovnika, jednom od najgušće naseljenih na svijetu, civili su ti koji plaćaju cijenu sukoba.

Major Lejbovic je najavljujući široku operaciju rekla da ima mnogo meta, naglasivši da je Hamas iskopao tunele za krijumčarenje oružje.

"Prema mojoj procjeni, biće to duga operacija", rekla je ona.

Nekoliko sati prije operacije počelo je ispaljivanje artiljerijskih granata na sjever pojasa Gaze.

Prije toga su ratni avioni i borbeni brodovi uz artiljeriju napali blizu 40 meta Hamasa, uključujući centralni obaveštajni štab, skladišta oružja, centre za obuku i kuće lidera Hamasa.

U zračnom udaru na džamiju u gradu Gazi poginulo je 14 ljudi, a 33 ranjeno, rekao je palestinski zdravstveni zvaničinik.

Prema nekim drugim izveštajima, džamiju je pogodila artiljerijska granata.