Montreal
0

Počela konferencija o obnovi Haitija

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna konferencija o obnovi Haitija poslije razornog zemljotresa počela je danas u kanadskom gradu Montrealu.

Sastanku prisustvuju američki državni sekretar Hillary Clinton, premijer Haitija Jean-Max Bellerive i delegacije iz 20 zemalja.

Skup je počeo nakon što je šef italijanske službe za civilnu zaštitu Gvido Bertolazo oštro kritikovao dosadašnju humanitarnu akciju zbog nejasnoće o tome ko rukovodi operacijom, prenosi BBC.

Procjenjuje se da je u zemljotresu 12. januara poginulo oko 200 000 ljudi, dok je milion i po ostalo bez krova nad glavom.

Šef kanadske diplomatije Lawrence Cannon rekao je da će konferencija, kojoj prisustvuju predstavnici UN i Svjetske banke, dati zamah akciji isporuke pomoći Haitiju i postaviti temelje za dugoročnu obnovu te karipske zemlje.

"Ovo nije donatorska konferencija za davanje obećanja, nego skup na kojem treba da dobijemo akcioni plan. Želimo da ostvarimo bolju kratkoročnu koordinaciju i osiguramo da svi znamo ko šta radi'', rekao je Cannon za AP.

On je dodao da je jedan od ciljeva ''fizičko obnavljanje vlade Haitija''. Zemljotres snage sedam stepeni razorio je ključne vladine zgrade, uključujući Nacionalnu palatu.

Cannon je izjavio da će učesnici sastanka prvo razmotriti humanitarne napore, a u drugom dijelu dana raditi na koracima usmjerenim na obnovu, kada će objaviti donacije u ime svojih vlada i institucija