Kraj Gadafijeve vladavine
0

FOTO+VIDEO / Pobunjenici ušli u centar Tripolija

SRNA
Foto: AP
(Foto: Reuters)
Libijski pobunjenici ušli su u centar Tripolija poslije raspada snaga Moamera Gadafija, a građani na ulicama slave, kako kažu, okončanje pukovnikove četrdesetogodišnje vladavine.

Portparol pobunjeničkih snaga rekao je Al Jazeeri da Gadafijeve snage još pružaju otpor u četiri gradska okruga i da kontrolišu 15 do 20 posto glavnog grada.

   Pobunjenici su se dovezli u konvoju na centralni Zeleni trg, koji su vlasti doskoro koristile za demonstracije podrške Gadafiju, i odmah ga preimenovali u Trg mučenika.

Žestok okršaj vodi se u okolini rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija u Tripoliju.

Pobunjenički izvori navode da su iz utvrđene rezidencije Bab al Azizija izašli tenkovi i počeli da pucaju po objektima u glavnom gradu.

   Dvojica Gadafijevih sinova su zarobljeni, ali nije poznato gdje se nalazi pukovnik.
   Predsjednik SAD-a Barack Obama saopštio je da Gadafijeva vlast pokazuje znake kolapsa i pozvao pukovnika da se povuče i spriječi dalje krvoproliće.

   Pobunjenici su saopštili da sada kontrolišu i zgradu državne radio-televizije.

   Gadafi je juče uputio dvije audio poruke putem državne televizije, u kojima je pozvao Libijce da se bore protiv pobunjenika i rekao da će ostati u Tripoliju.

   Otpor pobunjeničkim snagama uglavnom je splasnuo, pa su borci i njihove pristalice počeli da slave na glavnom gradskom trgu. Neki su ljubili zemlju u znak zahvalnosti za, kako su rekli, "blagosloveni dan".

   Nedaleko od Zelenog trga, osobe mlađe dobi zapalile su zastave Gadafijeve vlade i podigle pobunjeničku zastavu. Mnogi stanovnici Tripolija primili su SMS poruku u kojoj im je upućena čestitka zbog "pada Moamera Gadafija".

   Član pobunjeničkog rukovodstva izjavio je da će biti osnovana specijalna brigada za čišćenje preostalih džepova vladainih snaga, poslije izvještaja da sa krovova djeluju snajperisti, prenijela je Al Jazeera.