Svijet
0

Pobjeda ljevice na lokalnim izborima upozorenje Sarkozyju

FENA
Unija za narodni pokret (UMP) predsjednika Nicolasa Sarkozyja pretrpjela je u nedjelju poraz u drugom krugu lokalnih izbora u većim gradovima Francuske, koji su prešli u ruke ljevice.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, vladajuća desnica je poražena u Strasbourgu, Toulouseu - do sada svojim glavnim uporištima na istoku i jugu zemlje, Kanu, Remsu i drugim većim gradovima, ali je uspjela sačuvati Marseille, treći grad po veličini u Francuskoj.

Ljevica je napravila iznenađenje i u Pou, gradu na jugu zemlje, gdje je njen kandidat za nekoliko glasova pobijedio Francoisa Bayroua, predsjednika partije centra Demokratski pokret.

Bayrou je bio treći najbolje plasirani kandidat na predsjedničkim izborima prošlog maja, iza kandidata desnice i sadašnjeg predsjednika Sarkozyja i kandidata ljevice, Segolen Royal.

"Ovo je večer poraza", saopćio je Jean Francois Cope, predsjednik parlamentarne grupe UMP na prvom programu francuske televizije, TF1.

Premijer Francois Fillon je pokušao da ublaži poraz desnice, ocjenjujući da je rano da se izvuku zaključci na nacionalnom nivou, dok je ljevica predstavila rezultate izbora kao upozorenje aktuelnom predsjedniku i njegovoj vladi.

"Ako je vlada svjesna i iskrena, promijenit će svoju politiku", saopćio je bivši premijer iz redova socijalista Loran Fabius.

Poslije rekordno malog odziva glasača u prvom krugu, odziv je bio slab i u drugom krugu, usprkos pozivima partija na mobilizaciju.

Uzdržanih je bilo 35 posto, dok je u drugom krugu lokalnih izbora 2001. godine glasalo 69,2 posto birača.

Ljevica je osvojila oko 49,5 posto glasova naspram 47,5 posto koji su otišli desnici, prema prvim nezvaničnim rezultatima.

To je preokret u odnosu na 2001. godinu, kada je desnica uspjela da preuzme kontrolu nad više gradova u kojima su vlast držali socijalisti.

U oko 1015 kantona u kojima se glasalo za nove predstavnike, ljevica je i u prvom krugu imala sigurnu prevlast, sa 47,7 posto glasova naspram 40,8 posto koji su pripali desnici.

Unatoč tome, premijer Francois Fillon najavljuje da će vlada nastaviti provoditi zacrtane reforme.

"Veliku zemlju poput naše na možete promijeniti za nekoliko mjeseci, za reforme je potreban napor", izjavio je Fillon. U izjavi za televiziju, Fillon je rekao da Vlada neće izbjegavati poteškoće te da će s predsjednikom Republike "učiniti sve da Francuska uspije". Socijalistkinja Segolene Royal, koja je 2007. bila protukandidatkinja Sarkozyju na predsjedničkim izborima, izjavila je da rezultati lokalnih izbora pokazuju da su birači kaznili UMP te pozvala vladu da promijeni svoju politiku.