Svijet
19

Pobjeda desnog centra na izborima za Evropski parlament

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Partije desnog centra ostaju najjača grupacija u Evropskom parlamentu, a ekstremisti su dobili manje glasova nego što se očekivalo, ukazuju preliminarni rezultati danas okončanih evropskih izbora.

Prema nezvaničninm rezultatima koji su danas predstavljeni novinarima u Briselu, Evropska narodna partija (EPP) koja okuplja umjereno desne stranke osvojila je ukupno 216 od 751 sjedišta u Evropskom parlamentu, čime je zadržala preimućstvo koje je imala u prošlom sazivu.

Partija evropskih socijalista i demokrata (PES) ostaje druga po veličini, sa 197 mjesta, što je dva manje nego prije izbora.

Najveći gubitak zabiilježili su liberali (ALDE), koji su sa 84 mjesta spali na 59, dok su zeleni dobili 49 sjedišta, dvanaest manje nego ranije.

Uprkos tome što je i EPP izgubio dio glasova, odnos snaga u Parlamentu ostaje u osnovi nepromijenjen, a prognoze da će antievropske i ekstremističke snage voditi glavnu riječ nisu se ostvarile.

Nacionalni front, ekstremno desna stranka koju vodi Marine Le Pen, i antievropski UKIP Nigela Faragea zabilježili su dobar rezultat u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali nedovoljan da ugroze vodstvo velikih partija, ukazuju projekcije.

Ekstremno desna Stranka slobode Geerta Wildersa u Holandiji ozbiljno je podbacila, kao i njemački neonacisti, koji su jedva ušli u budući saziv EP, dok je njemačka euroskeptična Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila oko 6,5 posto glasova.

U Evropskom parlamentu naglašavaju da su ovi rezultati preliminarni i da će zvanični podaci biti objavljeni tek sutra ujutru, nakon što svi glasovi budu prebrojani.

Odziv birača je ostao očekivano mali i kretao se od 19,6 posto u Slovačkoj do 35 procenata u Francuskoj, što ukazuje na slabu zainteresovanost Evropljana.

Za sada izgleda da je Martin Schulz, dosadašnji predsjednik EP i kandidat PES za novog predsjednika Evropske komisije izgubio šansu da dobije to mjesto, dok su šanse kandidata EPP Jeana Claudea Junckera porasle.

Šefovi država i vlada zemalja članica EU sastat će se u utorak u Briselu na neformalnoj radnoj večeri kako bi počeli konsultacije o novom predsjedniku Komisije.

Prema novim pravilima ustanovljenim Lisabonskim sporazumom, predloženi kandidat mora da dobije podršku većine u Parlamentu, ali s obzirom da EPP nema apsolutnu većinu, ni Juncker ne može da računa da mu je mjesto garantovano.

Izborni proces je trajao četiri dana i obuhvatio je blizu 400 miliona birača u 28 zemalja.