Kontroverzna osoba
5

Pitanje američkog političara: Da li zlostavljanje djece sa smrtnim ishodom može koristiti državi

B. R.
David Eastman, parlamentarac u američkoj saveznoj državi Aljaska (Screenshot: 360 North)
David Eastman, parlamentarac u američkoj saveznoj državi Aljaska (Screenshot: 360 North)
Parlamentarac američke savezne države Aljaska David Eastman je izazvao brojne reakcije nakon što je pitao da li zlostavljanje djece sa smrtnim ishodom može biti od koristi za društvo i državu.

Ovaj republikanski političar ima dugu historiju kontroverznih konstatacija, a među posljednjima je bilo istaknuto pitanje tokom parlamentarnog razmatranja problema zlostavljanja djece.

Eastman je pitao stručnjake da li, kako je rekao, zlostavljanje djece sa smrtnim ishodom zapravo može biti korisno za društvo, jer kasnije država nema potrebe da mu pruži sve ono što bi mu trebala pružiti. Tvrdio je da su pojedini isticali to da bi zlostavljanje moglo predstavljati "mjeru štednje", jer se dijete više ne bi oslanjalo na podršku države.

Predsjednik i izvršni direktor organizacije Children Turst Trevor Storrs je pitao Eastmana: "Da li ste kazali 'korist za društvo'?". Nakon toga je poručio Eastmanu da nije siguran kako uopće da mu odgovori te da gubitak djeteta predstavlja nemjerljiv gubitak za porodicu i društvo.

Javnost je reagovala na Eastmanove konstatacije, a on sam je negirao da podržava zlostavljanje djece. Prije pet godina je izjavio da su pojedine stanovnice Aljaske pokušale zatrudniti samo kako bi iskoristile pravo na putovanje koje finansira država kroz program za medicinski neophodan pobačaj, prenosi BBC.