Svijet
0

Pistorius nezadovoljan uslovima kaucije, traži da mu vrate pasoš

SRNA
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Oscar Pistorius (Foto: Arhiv/AFP)
Advokati odbrane južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, koji je optužen za ubistvo svoje djevojke Rive Steenkamp (29), od suda traže da mu ublaže uslove kaucije i da mu pasoš bude vraćen kako bi mogao putovati u inozemstvo, javili su danas južnoafrički mediji.

Pistorius, koji je optužen za ubistvo Steenkampove 14. januara, oslobođen je prije dvije sedmice iz pritvora uz stroge uslove kaucije.

Naređeno mu je da uplati 110.000 dolara, da preda pasoš i zabranjeno mu je da se vrati u svoju kuću, koja je mjesto zločina.

Pistorius i njegovi advokati smatraju da su uslovi kaucije nepošteni.

"U dokumentima predatim sudu tvrde da je sudija Desmond Nair pogriješio kada je Pistoriusu naredio da preda pasoš, jer je utvrđeno da ne postoji rizik da će on pobjeći", navodi se u izvještaju.

Pistoriusova odbrana navodi da bi njemu trebalo dozvoliti da putuje, ukoliko mu to odobri policajac koji vodi njegov slučaj.

Prema njihovom mišljenju, nepotrebno je obavezno testiranje na prisustvo alkohola i narkotika i nema potrebe da se dva puta sedmično javlja u policijsku stanicu ili da ga posjećuje službenik.

Nije poznato kada će biti održan proces za razmatranje žalbe na uslove kaucije.