Kontraverzni papa Pio XII
73

Pisma otkrila da je Vatikan znao da se provodi holokaust u Drugom svjetskom ratu

F. H.
Papa Pio XII (Foto: Wikimedia)
Papa Pio XII (Foto: Wikimedia)
Nedavno otkrivena prepiska između pape Pija XII., koji je služio kao papa tokom Drugog svjetskog rata, i njemačkog isusovca otkrila je da je Pio znao za zločine koje su počinili nacisti tokom holokausta.

Pismo je potvrdilo da je Piju rečeno o 6.000 Jevreja i Poljaka koji su u Poljskoj svaki dan ubijani plinom tokom holokausta. To je, prema AP Newsu, značilo da je argument Svete Stolice da nije mogla provjeriti službena izvještaje o zločinima kako bi ih osudila netačan.

Bilo je značajnih diskusija o tome kako treba pamtiti Pijevu ostavštinu. Neki su ga vidjeli kao tihog saveznika jevrejskih žrtava koji je napravio suptilne dogovore kako bi spasio živote evropskih žrtava, dok su ga drugi vidjeli kao nekoga ko je omogućio holokaust prezirnom šutnjom.

Članak Corrierea Della sera posebno se osvrnuo na govor koji je održao bivši papa 24. decembra 1942. Pio je izjavio da su “stotine hiljada ljudi, koji su, bez ikakve vlastite krivnje, ponekad samo zbog nacionalnosti ili porijekla, osuđeni su na smrt ili progresivno propadanje."

Međutim, kako se ističe u članku, papa nije izravno spomenuo Jevreje, ili naciste, niti specificirao zločine o kojima se govori.

Pismo od 14. decembra 1942. njemački je isusovački svećenik poslao Pijevu sekretaru. U pismu su istaknuti ratni zločini počinjeni u poljskom koncentracijskom logoru Belzec; konkretno unutar krematorija.

Prijepis pisma moći će se vidjeti u knjizi o Piju koju će 18. septembra objaviti Giovanni Coco, istraživač i arhivist u Vatikanskom apostolskom arhivu.