Svijet
6

Pinochetov režim ipak nije otrovao Pabla Nerudu

Klix.ba
Pablo Neruda
Pablo Neruda
Čileanski i međunarodni stručnjaci saopćili su kako analiza posmrtnih ostataka čuvenog pjesnika i Nobelovca Pabla Nerude nije pokazala prisustvo hemijskih supstanci te da nema dokaza da je Neruda otrovan.

Rezultate analize uzoraka uzetih iz koštanih ostataka Nerudinog tijela saopćila je grupa od 15 čileanskih i stranih forenzičara. Na rezultate analize čekalo se šest mjeseci.

Nerudino tijelo ekshumirano je u aprilu kako bi se utvrdilo da li je prije četiri decenije preminuo od raka, kakva je bila zvanična verzija, ili ga je otrovao režim Augusta Pinocheta.

Među onima koji su sumnjali u zvanični uzrok smrti bio je i Nerudin bivši vozač, koji je tvrdio da je Pinochetov režim iskoristio Nerudinu bolest te da mu je, u bolnici Santa Maria u Santiagu, u stomak ubrizgan otrov.

Neruda je preminuo 12 dana nakon vojnog puča, 11. septembra 1973, u kome je zbačen socijalistički predsjednik Salvador Allende, a na vlast doveden general Pinochet.

Čileanske vlasti su 2011. počele da razmatraju mogućnost da su Nerudu otrovali agenti Pinochetovog režima. Pravosuđe je u junu 2011. dalo zeleno svjetlo za istragu, nakon žalbe koju je uložila čileanska Komunistička partija, čiji je Neruda bio član. Osim optužbi njegovog vozača, u zvaničnoj žalbi su navedena svjedočenja očevidaca koji tvrde da je Neruda bio potpuno zdrav do dana pred smrt te da nije imao simptome uznapredovalog raka.

U Nerudinom smrtnom listu piše da je preminuo usljed komplikacija izazvanih metastazama raka prostate. Nerudina porodica i zvanična fondacija koja upravlja njegovom zaostavštinom prihvatile su zvanični uzrok smrti i 2011. su naveli da smatraju da nema dokaza da je ubijen, ali i da žele saznati istinu.

Podsjetimo, Neruda je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, a najpoznatiji je po ljubavnim pjesmama i epskoj poemi o južnoameričkoj historiji i njenom narodu.