Američke "munje"
73

Piloti opisali iskustvo s najmodernijim borbenim avionom: Nakon leta izgledam kao da imam 100 godina

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Testni pilot američke avijacije Tony "Brick" Wilson je opisao svoja iskustva tokom leta sa F-35 Lightning (munja) jednim od najnaprednijih borbenih aviona na svijetu.

Kako je upravljati ovakvim avionima piloti su opisali na webinaru koji je organizovao Lockheed Martin, a Business Insider prenosi kako F-35 postiže brzine od 1.6 macha, odnosno gotovo 2000 kilometara na sat.

Piloti su dogfightove, odnosno obračune "jedan na jedan" u tim naprednim letjelicama pete generacije opisali kao teški trening svih mišićnih grupa u tijelu nakon čega su potpuno iscrpljeni i iscijeđeni. Na njih djeluje gravitacijska sila od 9 g, dok recimo prosječni "voz smrti" u lunaparku na čovjeka djeluje s 3 g ili 4 g.

Wilson ističe da je pritisak gravitacije stvara osjećaj kao da gorila od 360 kilograma sjedi na prsima. Testna pilotkinja Monessa "Sirena" Balzhiser je kazala da nakon leta piloti izgledaju kao da su stari stotinu godina.

Tony Wilson je objasnio koliko zapravo daleko F-35 može letjeti, što ovisi o različitim količinama goriva u novim modelima. U F-35A stane gotovo 9 tona goriva, u F-35B 5,8 tona, a u F-35C preko devet tona.

"Tokom misije avion u prosjeku ne pređe više od 500 do 700 nautičkih milja do cilja, a kad se misija završi isto toliko prijeđe nazad", rekao je Wilson.

Avioni F-35 su korišteni na početku ruske invazije na Ukrajinu, kad ih je SAD poslao na granicu NATO-a da patroliraju i traže ruske projektile koji bi mogli ugroziti putničke avione. Ove borbene avione inače kupuje gotvo 20 država svijeta.

U svojoj najboljoj borbenoj varijanti, koju nazivaju "zvjerskom" F-35 na krilima nose po četiri laserski navođene GBU-12 bombe, ukupne težine 9 tona te još dvije takve u trupu te jednu AIM-9 raketu zrak-zrak.