Svijet
0

Petraeus: Iran želi uspostaviti iračku verziju Hezbollaha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapovjednik američkih snaga u Iraku general David Petraeus održao je konferenciju za novinare nakon dvodnevnoga napornog svjedočenja u američkom Kongresu o činjeničnom stanju u Iraku.

Prema riječima generala Petraeusa, iskazi uhvaćenih operativaca na jugu Iraka, uglavnom šiita među kojima je i viši zvaničnik Hezbollaha iz Libana, pružaju neoborive dokaze o pokušajima Irana da obezbijedi stalno paravojno prisustvo u Iraku.

”Radi se dokazima, a ne obavještajnim podacima, a dokazi su nađeni i na kompjuterima uhvaćenih operativaca“, kazao je u srijedu američki general.

On je rekao da su dokazi uvjerili iračke lidere u namjere Irana te kako su oni potegnuli to pitanje s iranskim zvaničnicima prilikom nedavne posjete Teheranu.

Uhvaćeni zvaničnik Hezbollaha je rekao, dodao je general, da bez podrške Irana on nije mogao dostavljati novac i usavršeno oružje te pružati obuku iračkim pobunjenicima.

Iran međutim demantira tvrdnje da je umiješan u nasilju u Iraku. General Petraeus je također kritizirao Siriju jer dozvoljava stranim borcima da u Irak ulaze preko njene teritorije.

General je ustao u odbranu svog prijedloga da se smanji obim američkih snaga u Iraku. Kritičari kažu da je general samo prihvatio već planirano djelimično povlačenje trupa zakazano za proljeće i ljeto iduće godine, izvještava dopisnik VoA-e.

Kao što je to već učinio u okviru svoga svjedočenja pred Kongresom, general je odbio nagađati o tome kada će se ostali američki vojnici povući iz Iraka nakon što jula iduće godine bude kompletirano povlačenje dodatnih trupa i broj vojnika se svede na prvobitnih 130 hiljada.

On je ipak naglasio da prisustvo američkih snaga u Iraku nije vremenski neograničeno.

”Ukoliko u Iraku ne bude ostvaren napredak na političkome i sigurnosnom planu, bit će mi teško pravdati prisustvo američkih snaga u sadašnjem obimu kada u martu budem podnio svoj sljedeći izvještaj o stanju u Iraku“, napomenuo je Petraeus.

Američki ambasador u Iraku Ryan Crocker izjavio je na istoj konferenciji za štampu da je privremeno povećanje obima trupa bilo bitno za ostvarenje barem sporog napretka koji se ogleda u tome da neki irački političari probleme rješavaju pregovorima, a ne nasiljem.

Crocker je kazao da se tempo napretka mora ubrzati i da je prisustvo američkih snaga potrebno sve dok se napredak ostvaruje. ”Moramo pokazati strateško strpljenje i odlučnost jer ovo će biti dug proces“, naglasio je.

Ambasador Crocker je pozdravio napore Saudijske Arabije koja je otvorila ambasadu u Bagdadu i pozvao druge arapske zemlje da se povedu za tim primjerom.

Priznajući da će se debata o američkoj politici prema Iraku svakako nastaviti, Crocker je zaključio da je ”donekle ohrabren“ pažljivim prilazom američkih kongresmena i senatora iračkom pitanju, mada je tokom dvodnevnoga svjedočenja bio izložen povremeno oštrom ispitivanju.