Usaglasili stavove
0

Pet zemalja EU-a za diplomatsku klimatsku ofanzivu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija, Francuska, Danska, Švedska i Finska suglasile su se u četvrtak da intenziviraju "zelenu diplomaciju" kako bi se na konferenciji u Kopenhagenu u decembru prihvatio ambiciozan globalni klimatski sporazum.

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moller rekao je da je Evropska unija pokazala vodstvo obavezavši se na 20-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2020. godine, odnosno na 30-postotno smanjenje ako i druge zemlje prihvate slične obveze.

"Vrijeme je da pokažemo isto takvo vodstvo i da osiguramo ambiciozan finansijski paket za najsiromašnije zemlje kako bi se one prilagodile izazovima koje pred njih postavljaju klimatske promjene", rekao je Moller na pres-konferenciji.

"Danas smo se suglasili da surađujemo kako bismo osigurali ambiciozan sporazum u Kopenhagenu", rekao je Moller nakon sastanka s kolegama iz Velike Britanije, Francuske, Švedske i Finske.

Manje od stotinu dana uoči početka konferencije koja se od 7. do 18. decembra održava u Kopenhagenu, Moller je rekao da treba hitno djelovati kako bi se iskoristio pravi trenutak za postizanje globalnog klimatskog sporazuma, prenijela je Hina.

Glavna točka prijepora za postizanje novog sporazuma između bogatih i siromašnih zemalja je pitanje fondova iz kojih bi se financirale mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.