Ispred međunarodnog suda
120

Pet država traži istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina u Palestini

B. H.
Foto: Wafa.ps
Foto: Wafa.ps
Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda je rekao da je primio zajednički zahtjev pet zemalja da istraže situaciju na palestinskim teritorijima.

Tužitelj Karim Kahn rekao je da je zahtjev došao iz Južne Afrike, Bangladeša, Bolivije, Komora i Džibutija. Južnoafrička Republika je saopćila da je zahtjev upućen "kako bi se osiguralo da ICC hitno obrati pozornost na tešku situaciju u Palestini".

ICC već vodi istragu o "situaciji u državi Palestini" za navodne ratne zločine počinjene od 13. juna 2014. godine.

Prošlog mjeseca, Kahn je rekao da njegov ured ima nadležnost i nad Hamasovim napadom na Izrael 7. okrobra i nad svim zločinima počinjenim kao dio izraelskog odgovora, uključujući bombaške napade u Pojasu Gaze.

Budući da je istraga već bila u toku, zahtjev od petka imat će ograničen praktični učinak.

U saopćenju, ured tužitelja je rekao da je do sada "prikupio značajnu količinu informacija i dokaza" o zločinima na palestinskom teritoriju.

Izrael nije član suda i ne priznaje njegovu nadležnost.

ICC može istraživati ​​državljane država nečlanica u određenim okolnostima, uključujući kada se sumnja da su zločini počinjeni na teritorijima država članica. Palestinski teritoriji su među članicama ICC-a od 2015. godine.

Kao posljednji sud, ICC goni pojedince za navodno kriminalno ponašanje kada njegove 124 države članice ne žele ili ne mogu same sebe kazneno goniti.