Svijet
37

Pentagon: Sjeverna Koreja može izvesti nuklearni napad

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Procjene američkog Pentagona sugeriraju da je Sjeverna Koreja sposobna napasti Sjedinjene Američke Države i izvesti čak i nuklearni napad, dok ljudi iz državnog vrha pokušavaju smiriti situaciju.

Sjeverna Koreja je podigla prašinu dramatičnim prijetnjama SAD-u i Južnoj Koreji u posljednjih nekoliko sedmica, uključujući i one o mogućem nuklearnom napadu. Međutim, dok iz Pentagona tvrde da bi se napad mogao desiti, iz vrha američke administracije ističu kako nema naznaka da se Sjeverna Koreja priprema za bilo kakav napad.

Iako je Sjeverna Koreja provela tri podzemna testiranja nuklearnih bombi od 2006. godine, američki dužnosnici raspolažu informacijama kako oni još uvijek nisu usavršili svu tehniku i uređaje koji su potrebni za precizno gađanje ovim projektilima, a to mišljenje dijele i brojni analitičari.

Spominje se kako je Sjeverna Koreja bila podigla jednu raketu u uspravan položaj i spremila je za ispaljenje, ali je potom i povukla. To se tumači dvojako, kao još jedno testiranje, odnosno kao nastojanje da se "uznemire" Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici. Američki predsjednik Barack Obama pozvao je sjevernokorejski režim da ublaži retoriku i spusti tenzije, dodajući kako niko ne želi sukob na Korejskom poluotoku, a upućeni su i apeli kineskim diplomatama da u pregovorima sa predstavnicima Sjeverne Koreje spuste tenzije u regiji. U svakom slučaju, američke, južnokorejske i japanske odbrambene snage su u pripravnosti, prenosi CNN.

Američki obavještajni izvori, međutim, navode da se lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un koristi ovim prijetnjama kako bi učvrstio svoje redove, potvrdio svoju moć i pokazao da kontroliše situaciju u Sjevernoj Koreji. Također, život u regiji odvija se sasvim normalno i bez previše bojazni. Južnokorejski dužnosnici ističu da njihova zemlja već godinama živi pod takvim prijetnjama, dodajući kako su u toj zemlji uvijek spremni na najgori scenarij. Stoga su prijetnje sjevernokorejskog lidera za njih sasvim obična situacija.