Svijet
0

Pentagon namjerava poslati 3.000 marinaca u Afganistan

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates namjerava poslati više od 3.000 marinaca u Afganistan kao pojačanje u borbi protiv talibana, saopćio je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Ovaj prijedlog, na preporuku američkih vojnih dužnosnika u Afganistanu, bit će dostavljen ministru odbrane u petak, ali konačna odluka se očekuje kasnije, rekao je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

Prema riječima glasnogovornika, Gates se slaže o ovom pitanju s obzirom na to da su "komandi potrebne dodatne snage na terenu, a naši saveznici nisu u stanju da pošalju pojačanja, dakle planiramo da preuzmemo jedan dio ove obaveze".

Ovaj potez predstavlja određeni zaokret u odnosu Pentagona prema Afganistanu, nakon što ministar odbrane Robert Gates mjesecima insistira da 7.500 vojnika, koje već duže vrijeme traže zapovjednici na terenu, trebaju osigurati saveznici iz NATO-a a ne SAD.

Gates je posjetio Afganistan prošloga mjeseca, kada su mu zapovjednici ponovili da trebaju dodatnih oko 7.500 vojnika, od kojih pola za obuku afganistanskih snaga.

Američki predsjednik Bush izrazio je u decembru bojazan da neki od njegovih saveznika žele napustiti zemlju prije nego što se ona stabilizira.

NATO broji oko 40.000 vojnika u Afganistanu, od kojih su SAD rasporedile oko 27.000 vojnika. Od toga je 14.000 u sklopu snaga NATO-a, a 13.000 je angažirano u borbi s Al Qaidom i talibanima na jugu zemlje te na obuci afganistanske vojske.

Tokom 2007. u Afganistanu je bilo najviše nasilja od početka američke intervencije 2001. s povećanjem broja napada, uključujući i samoubilačke napade te bombe postavljanje pored cesta.