Svijet
0

Pekinški vozači ignorišu dan bez automobila

FENA
Peking
Peking
Akcija Dan bez automobila održava se u više od 100 kineskih gradova, čime se pokušava smanjiti zagađenje pred Ljetne olimpijske igre koje će se održati 2008. godine. Vožnja automobilima zabranjena je na nekim centralnim ulicama u Pekingu, a vozači su pozvani da dobrovoljno ostave vozila kod kuće, javlja BBC.

Ipak, dopisnici tvrde da je mali učinak nacionalnog Dana bez automobila.

Milioni vozila svaki dan su na putevima u Pekingu i uzrokuju veliko zagađenje zraka.

Dopisnik BBC-ja iz Pekinga James Reynolds kaže da se automobili kreću uobičajeno, te da se u većini ulica u gradu ne primjeti da je Dan bez automobila.

Aktivisti organizacija za zaštitu okoline kažu da Kina mora popraviti svoj saobraćajni sistem, ne samo Danom bez automobila nego i pravljenjem kružnih tokova, snižavanjem cijene gradskog prijevoza i da treba otežati nabavku privatnih automobila.

Kina ima veliku motivaciju da smanji zagađenje, ne samo zbog zdravlja građana nego i zbog uspjeha Olimpijskih igara u augustu iduće godine.

Šef međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) već je upozorio da će takmičenja u nekim disciplinama, poput biciklizma i maratona, biti odgođena ukoliko zagađenje bude veliko idućeg ljeta.