Svijet
0

Peking zabrinut zbog informacija o informatičkom špijuniranju njemačke vlade

FENA
Kineski premijer Wen Jiabao kazao je u ponedjeljak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je "zabrinut" zbog informacija prema kojim je njemačka vlada bila meta informatičkih napada sa špijunskim ciljem.

"Dobivši informacije da su se pirati ubacili u njemački sistem, kineska vlada je ocijenila da se radi o zabrinjavajućem slučaju. Informatičko piratstvo i sabotaža su problemi svuda u svijetu", izjavio je Wen na konferenciji za štampu koju je održao zajedno s kancelarkom Merkel.

"Želimo nastaviti saradnju s njemačkom vladom i poduzeti odlučne mjere kako bismo spriječili svaki pokušaj piratstva koje ugrožava informatičke sisteme", izjavio je on.

Sedmičnik Der Spiegel je objavio da je vlada bila žrtva programa "trojanski konji" koji dolazi iz kineske vojske, ali nije imenovao svoj izvor.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova je potvrdio da je "više ministarstava bilo žrtvom" informartičkog piratstva.

"Moramo zajedno poštovati neka pravila. Potrebno nam je uzajamno poštovanje i moramo zaštititi prava na industrijsko vlasništvo", naglasila je Angela Merkel.

Wen Jiabao je izjavio kako "dijeli" gledišta Angele Merkel o pravima na intelektualno vlasništo, naglasivši da su to i "vitalni interesi Kine".