Svijet
0

Peking kritizirao Francusku zbog Dalaj-lame

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova oštro je u srijedu kritiziralo planove ministara francuske vlade da se sastanu s tibetanskim duhovnim vođom Dalaj-lamom tokom njegove posjete toj zemlji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Chin Gang zatražio je više "obzira" kada je riječ o odnosima Kine i Francuske.

"Nadamo se da francuska strana poštuje zabrinutost Kine i da će se pažljivo odnositi prema važnim i osjetljivim pitanjima", rekao je Chin u Pekingu.

Francuska ministrica za ljudska prava Rama Yade najavila je planove da se u petak sastane s izgnanim tibetanskim duhovnim vođom, koji se od 11. augusta nalazi u 12-dnevnoj posjeti Francuskoj, prenijela je agencija DPA.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbio je sastati se s Dalaj-lamom, koji će međutim razgovarati s prvom damom Carlom Bruni-Sarkozy.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner, koji je trebalo da se danas sastane s tibetanskim duhovnim vođom, otkazao je taj sastanak zbog događaja u Gruziji, izvijestili su francuski mediji.

Pred odlazak Dalaj-lame u Francusku Kina je upozorila zvanični Pariz na moguće posljedice sastanaka tibetanskoga duhovnog vođe s francuskim zvaničnicima, podsjeća njemačka agencija.