Svijet
0

Patten: Bruxelles traži od Del Ponte popustljivost prema Srbiji

FENA
Skraćivanje puta Srbiji za članstvo u Evropsku uniju imalo bi jasne negativne posljedice po region, ocijenio je predsjedavajući Međunarodne krizne grupe Chris Patten u autorskom tekstu za današnje izdanje njemačkog lista Frankfurter Rundschau.

Patten, bivši evropski povjerenik za vanjsku politiku, istakao je da Bruxelles "iza kulisa" vrši pritisak na glavnu tužiteljicu Haškog tribunala Carlu del Ponte da bude "popustljivija" prema Beogradu kako bi se mogao potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

„Loš primjer za ostale“, ocijenio je Patten, objašnjavajući da, eventualnom izmjenom pravila za Srbiju, EU neće samo drugim balkanskim zemljama "signalizirati da pravila i uvjeti nemaju nikakvog značaja", nego će, kako kaže, "ispustiti i svaki preostali utjecaj na Beograd".

Del Ponte će sljedeće nedjelje podnijeti izvještaj šefovima diplomatija EU o saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

"Da bi se Beograd pogurao u procesu prijema u EU, Unija bi morala osnovna pravila i uvjete, koje druge balkanske zemlje ispunjavaju, specijalno staviti van snage za Srbiju, i to bi imalo jasne negativne posljedice za region", piše Patten.

On tvrdi da će Bošnjaci, Hrvati, Makedonci i Crnogorci biti razljućeni „kad vide da Bruxelles uvijek iznova nagrađuje srpsko pogrešno ponašanje“.

Patten je također ocijenio da u Evropskoj uniji postoji duboka podijeljenost kad je riječ o eventualnoj nezavisnosti Kosova i da se može očekivati da Priština i, bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, početkom sljedeće godine proglasi nezavisnost.

Ukazujući da su neke članice EU, poput Kipra, Grčke ili Slovačke, protiv priznanja nezavisnosti Kosova bez rezolucije VSUN, dok su druge za rezoluciju, ali bi bile spremne na priznanje nezavisnosti i bez toga, Patten prenosi stavove da bi se Srbiji, u nekoj formi, tada moralo pružiti obeštećenje, naprimjer, da joj se skrati put u članstvo EU.

„Takvo povezivanje dva problema je tragična zabluda“, ističe Patten.

Neki tvrde da Srbija već početkom sljedeće godine treba da dobije status kandidata „iako se zemlja jasno protivi jednom od glavnih uvjeta EU za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to je hapšenje ratnih zločinaca, posebno Ratka Mladića“, naveo je Patten.

On zaključuje da bi poruka EU Srbiji trebalo da bude jasna - bez Mladića nema Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prenio je Tanjug.