Kantonalni sud u Sarajevu
0

Pašić osuđen nepravomoćno na tri godine i dva mjeseca zatvora

FENA
Izricanjem jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od tri godine i dva mjeseca danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Amiru Pašiću Faći (1971.), koji je oglašen krivim za razbojništvo nad Alenom Grbom, počinjeno 25. februara 2009. godine u sarajevskoj ulici Huremuša, općina Stari Grad.

Istovremeno, suoptuženici u ovom predmetu Almer Inajetović (1983.) i Sulejman Jasika (1986.) oslobođeni su optužbi za saizvršilaštvo u razbojništvu, dok je postupak u odnosu na četvrtooptuženog u ovom slučaju Edževita Zekića (1975.), državljanina Srbije, ranije odvojen radi njegove deportacije.

Sud je Amira Pašića oglasio krivim za krivično djelo - razbojništvo i laku tjelesnu povredu, osudivši ga na dvije godine i šest mjeseci, te još deset mjeseci zatvora, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca.

Sud smatra da je izvedenim dokazima utvrđena odgovornost prvooptuženog za razbojništvo nad Alenom Grbom kojem je, prema optužnici, Pašić oteo oko 900 KM, te ga nakon toga ranio hicem iz pištolja.

Prema prvostepenoj presudi, optužbe, kojim su Inajetović i Jasika terećeni za saizvršilaštvo, nisu potkrijepljene dokazima.

Pašić, u skladu s rješenjem Suda ostaje u pritvoru, a u izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti, bit će uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Oštećeni Grbo upućuje se na parnicu, a troškovi sudskog postupka "padaju" na teret Suda.